viernes, 14 de noviembre de 2014

Foment de la relació universitat-empresa: Atles de la innovació de Catalunya




Ahir vaig tenir la oportunitat d'assistir a un acte organitzat per la ACUP - Associació Catalana d'Universitats públiques, amb la que la meva empresa SIGMA AIE col·labora.

L'acte, que es va dur a terme a la Fàbrica de cerveses Moritz, que duia per títol ‘Atles de la innovació a Catalunya’, tractava sobretot de la relació entre les empreses i les universitats com a factor clau pel progrés social i econòmic, i que la innovació i la recerca han de ser matèries prioritàries tan per els governs, com per les empreses i les universitats.

La veritat es que em va semblar molt interessant, i l’entorn de la fàbrica Moritz, un espai molt agradable. 

Josep M. Vilalta (Secretari executiu de l’ACUP), va ser l’organitzador de l’acte. La primera intervenció va ser de Pep Martorell, Director general de Recerca de la Generalitat, on va parlar sobre la importància de la innovació i la transferència de coneixement. Com sempre, va fer una molt interessant intervenció.



Posteriorment, María Salamero Directora de la empresa Aqualogy, va parlar que, a banda d’acostar la universitat a la empresa a través de Doctorats industrials i altres iniciatives, també fora interessant acostar la universitat a la empresa, en el sentit que el know-how i les pràctiques de les empreses també es tinguessin en compte a les universitats.

Joan Majó, Enginyer industrial i ex ministre d’Indústria, va parlar sobre que hi ha bàsicament tres eixos: universitat, empresa i govern, i que, tot i que es important la recerca bàsica, també es molt important que la innovació i la recerca responguin a les necessitats, en el sentit que, primer son les necessitats que hi ha, i son les que han de provocar que es prioritzin i es defineixin objectius clars per la recerca i la innovació, sobretot en l’escenari actual de retallades. Una intervenció molt interessant.

Josep M. Vilalta, pren la paraula per presentar la nova plataforma CTI –Coneixement Territori i Innovació, que té com objectiu enfortir el desenvolupament social i econòmic de Catalunya. Es recullen casos pràctics de relació universitat-empresa. La presentació de la plataforma,  va donar pas a la presentació d’alguns dels casos reals que es recullen en la plataforma, concretament, la relació UAB- Laboratoris Esteve, la Join Venture entre URV-MedcomTech i UPF-Yamaha. Van estar moderats per el periodista de TV3 Manel Alías. Tots ells van explicar les seves experiències de relació entre la universitat i la empresa i tots els casos eren molt interessants.



En general, es va fer palès que es possible i en general beneficiosa aquesta relació entre la universitat i la empresa. No sempre surt bé, i cal definir clarament els rols que cada part ha de desenvolupar, però que està produint èxits molt importants i destacables i cal fomentar-la. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario